Saturday, February 02, 2008

Сънувах татко





Сънувах татко! Мил и добър.

С много внимание ми обясняваше нещо, не помня какво точно. Обичаше да му помагам или да ми показва как се прави нещо. Да съм до него. Харесваше му близостта ни. Беше търпелив и усърден. Липсва ми страшно много! Искам да ме съветва, да се допитвам до него, да ми е опора.
Защо Господи ми го отне?

Татко винаги се грижеше за мен, и сега, когато се нуждая от него слезе да ми помогне. Беше със старите сини работнически дрехи усмихнат и вдъхващ кураж. С прошарена коса и меки топли длани, които усещах на рамото си.



"Как си, Злате?" - ми казва.
"Тъжно ми е татко!" - отвръщам.
"Ех сине, всичко ще се нареди, аз съм до теб!"

Исках да го докосна и да усетя мириса на машинно масло премесен с тютюнев дим пропит в дрехите му. Самото присъствие ме успокояваше и ми даваше сигурност. Близо до него, какво по-утешаващо от това. Татко, винаги съм те обичал, помагай и идвай в сънищата ми, нужен си ми.

Бях добро дете, не можех да го гледам на стълбите пред къщата тъжен с цигара в ръка заради някоя моя постъпка. Не можех да си позволя да го натъжа. Съвест и честност, това ни е крепяло. Не наранявам хората. Добър човек съм, помагам и сега. Какво съм сторил и с какво съм заслужил това, което ми причини жената до мен. Не съм жесток и никога няма да бъда. Татко ме учеше на това. Той наистина е преживял много и съдбата е била сурова с него. Не, не е се озлоби, просто пушеше много. Едни красив мъж, който тъеше много мъка в себе си. Мъка наслоена с времето. Как да го нараниш, затова бях добър син. Бих дал всичко от себе си да е до мен и да е щастлив.

Ще се радва да съм щастлив и аз, затова ми помага, затова идва в сънищата ми, затова и аз ще го обичам. Той е моя татко!

Идвай в сънищата ми, чакам те. Чу ли?

4 comments:

Anonymous said...

Преди много години прочетох някъде, че срещите с хората които вече ги няма при нас, се случват наистина. И аз имам това чувство, когато се срещам с моя татко в съня ми. И искам пак, и пак, и пак. Имах един период, в който ми беше приятно да си представям как той ме прегръща и си мислих колко абсурдна е тази мечта. Не щеш ли, обаче, татко ме гушна - така топло и мило, както преди; и каза: "Не се притеснявай, всичко ще се оправи". Събудих се щастлива и едновременно тъжна, но и уверена, че наистина всичко ще се оправи. Мечтата ми се сбъдна! Златозаре, и твоята съкровена мечта ще се сбъдне, щом я има; бъди щастлив!

Даниела Красимирова

Gerrie Bradshaw said...

Аз изгубих моя татко когато бях на 5 годинки. Споменът ми за него се изразява в един или два момента.
Истина е, че и аз като теб го сънувам, много рядко, но се случва въпреки изминалото време и неясния спомен.
Когато видя някъде, в парка например, някой татко да носи детето си на ръце ми се иска да разбера какво е да имаш татко до себе си и да те пази?! Но се радвам, че съм имала тези малки мигове, които сигурно ще пазая завинаи!
Златко, нашите татковци винаги ще бъдат близо до нас!
Пази всички красиви и вълнуващи мигове, които си имал, пази ги в сърцето си с много страст и високо вдигната глава!
Ти си добър Човек, Златко, и един ден ще бъдеш безкрайно щастлив!

Anonymous said...

Не бъди тъжен, Злате. Знам какво ти е сторила тази жена. Не показвай, че си слаб. Много трудности минаха през главата ти. Не се вини. Помогнал си на едно дете. Прости им и забрави, животът е кратък. Ти си боксьор, ти си победител. Помня и баща ти всички ти завиждахме за него, лека му пръст. Ела си в Първомай ще пийнем и ще си припомним детството. Чакаме те!

Anonymous said...

ПРОЩАЛНО
от Никола Вапцаров

Понякога ще идвам във съня ти
като нечакан и далечен гост.
Не ме оставяй ти отвън на пътя,
вратите не залоствай.

Ще влезна тихо, кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам,
ще те целуна и ще си отида.


Чети си го, когато ти стане тъжно за баща ти. Да го прочете и жената и да разбере, че ти не съществуваш за нея. Дръж се!

algorithms (1) cpp (3) cv (1) daily (4) emacs (2) freebsd (4) java (3) javascript (1) JSON (1) linux (2) Lisp (7) misc (8) programming (16) Python (4) SICP (1) source control (4) sql (1) думи (8)